Followers

April 03, 2012

Periksa sendiri kenaikan gaji ikut SSM

KUALA LUMPUR : Penjawat awam perlu mengambil inisiatif sendiri memeriksa kenaikan gaji masing-masing mengikut jadual kenaikan gaji baru di bawah Sistem Saraan Malaysia (SSM) bagi memastikan mereka menerima kenaikan sepatutnya.

Presiden CUEPACS, Datuk Omar Osman, menyarankan supaya semua penjawat membaca dan memahami Pekeliling Perkhidmatan mengenai jadual gaji baru itu sebelum menandatangani apa-apa persetujuan.

"Ini kerana sebelum ini banyak masalah timbul selepas menandatangani disebabkan penjawat awam sendiri tidak memahami kenaikan gred dan berharap ia tidak akan berlaku selepas ini.

"Mereka perlu peka terhadap kenaikan gaji mereka sendiri dan buat perbandingan mengikut jadual baru serta meneliti dengan baik semua pembayaran bermula Januari 2012," katanya ketika dihubungi Berita Harian, semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas Pekeliling Perkhidmatan mengenai jadual gaji baru yang dikeluarkan Jabatan Perkhidmatan Awam selaras dengan keputusan kerajaan melaksanakan pelarasan gaji.

Dipetik dari Berita Harian 03/04/2012

No comments: